tirsdag den 26. januar 2010

Klichékasse

Det er nogle gange utroligt så meget bullshit man skal læse i stillingsopslag. Tag nu bare listen over krav til arbejdstager i stillingsannoncen til et barselsvikariat som webredaktør i en energivirksomhed i Ballerup. Jeg skal hermed advare mod store armbevægelser i varm luft – læsningen er på eget ansvar, og jeg vil råde dig til at have noget konkret at holde fast i:

//

Selvstændig, stærk kommunikatør med højt drive
Du …

  • Arbejder struktureret og med plan i dine aktiviteter, som du selvstændigt driver fra start til slut
  • Ser positivt på forandringer og udfordrer aktivt det eksisterende, alene og sammen med andre
  • Skelner sikkert mellem de situationer, hvor der kræves en hurtig beslutning og dem, hvor en mere grundig og analytisk tilgang bidrager til kvaliteten af den endelig beslutning
  • Kan bevæge dig på flere abstraktionsniveauer og tænker helhedsorienteret med respekt for detaljen
  • Er udadvendt og god til at samarbejde og skabe netværk på tværs af organisationen.

//

NB: Her på kommakommunikation citeres selvfølgelig ikke fejl ukommenteret, så: Ja, der er to fejl i den midterste linje hvor der mangler et slutkomma efter ”beslutning” og mangler et e på ”endelig”. (Desuden bør hver enkelt punkt i en punktopstilling med sætningsformede punkter – hvis det skal være helt efter bogen – slutte med punktum, især når de noget umotiveret begynder med stort.)

Tilbage til virkeligheden. Fik du kravene?

Opfylder du dem?

Er du sikker?

Jeg synes mest at sådan en liste er velegnet til at skabe hvad jeg vil kalde ”hvid angst”, altså en grundlæggende følelse af at blive målt og vejet på usynlige parametre eller efter utopiske idealer. Hvis den da ikke læses som det den er: En klichekasse med kolort fra ende til anden, et veritabelt bombardement af positiv-ord hvis modsætning er indlysende uacceptabel.

Lad os prøve for sjov at negere alle de positive/rigtige implikationer i punkt nr. 1: ”Arbejder ustruktureret og uden plan i dine aktiviteter, som du uselvstændigt driver så længe du gider”. Eller hvad med nr. 2: ”Afviser enhver forandring og udfordrer aldrig det eksisterende, alene og sammen med andre”. Fortsæt selv.

Jeg tvivler på at listen har nogen positiv effekt. Man kunne indflette visse personlighedsord i løbende tekst, fx kravet om udadvendthed – som er det eneste positive ord med en sandsynlig mulighed for negation blandt folk i målgruppen for stillingsopslaget. Men hvis de ansættelsesansvarlige vil se om man er selvtænkende, dynamisk og socialt kapabel på den helt rigtige måde, kan de alligevel kun vurdere det ved en samtale. 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar