torsdag den 4. november 2010

Signs of Sanity

Rally to Restore Sanity and/or Fear samlede i lørdags, den 30. oktober, omkring 215.000 mennesker på The National Mall foran Det Hvide Hus i Washington D.C. Dagsorden var bred og ikke-politisk, nemlig en protest mod den mediedrevne politiske retoriks alt andet end konstruktive adfærd.

Det var sikkert den brede dagsorden der dannede grundlaget for en sjældent set kreativitet og åndsfriskhed blandt demonstranter. Og det var sikkert ånden fra værterne, de to skarpe humorister Jon Stewart og Stephen Colbert, der gav iderigdommen et ekstra skud vitaminer. De to er i høj grad ord- og kommunikationskløvere, og at deres publikum også er det, kan man forvisse sig om ved at gennembladre diverse billedserier fra stævnet (links nederst).

At få det fulde udbytte af bannere og t-shirts fordrer selvfølgelig et vist kendskab til konteksten, den politiske debat i USA, eksempelvis når man ser 3 kvinder udklædt som tekopper, ledsaget af 2 mænd udklædt som Earl Grey-teposer (selvfølgelig med reference til Tea Party-bevægelsen), eller når man ser en gruppe kvinder udklædt som hekse (en reference til guvernørkandidat Christine O'Donnell der har følt sig nødsaget til i sin valgvideo at proklamere at hun ikke er en heks). Men denne kontekst af historier kender vist alle danskere der følger bare lidt med, og det er jo netop disse historier der gør at der er noget at spille bold op ad, og som dermed har gjort mange af demonstranternes udklædninger og bannere så raffinerede.

Et enkelt skilt udmærker sig som et af de mest geniale nogensinde set. Og fotoer af det er da også allerede meget efterspurgte på chats verden over. Med en meget vellykket visuel retorik fortæller skiltet simpelthen at ”Hitler er Hitler”:

Sådan! I sin provokerende (og saglige) simplicitet tager skiltet retorisk pis på amerikansk dunderretorik såvel som det er en saglig kritik af alle de demagoger fra både den ene, anden og tredje kant som sammenligner deres modstandere med Hitler. Det kender vi jo også i Danmark. Men der kommer aldrig noget klogt ud af sammenligningen, for ingen er som Hitler, og sammenligningen med Hitler vil altid være overdrevet og misvisende på den ene eller anden måde.

Dette skilt kan jeg også godt lide. Det er en udvikling af KISS-modellen, som i normal praksis er en husker til produktudviklere, layoutere, programmører, retorikere, web-skribenter m.fl. om ”keep it simple, stupid” eller ”keep it simple & short”. Jeg indlæser en skarp pointe i skiltet, for ”sane” (dvs. fornuftig og retvisende) er et kommunikations- og debatkrav som er mere grundlæggende end ”simple” og ”short”. For at kommunikation overhovedet skal lykkes, må man tale ud fra commonsense, og man må nødvendigvis være enige om hvad det er man er uenige om. Denne common ground er i høj grad feset ud under kortheden og ”klarheden” i afgørende dele af amerikansk politik.

I en politisk kontekst spiller ”stupid” imidlertid også på den berømte linje ”it’s the economi, stupid”. Linjen stammer fra et lille skilt som Clintons rådgiver James Carville hang op for at huske alle på at det var en af nøglerne til at vinde valget mod Bush den ældre i 1992, og siden har politiske kommentatorer kanoniseret frasen og løftet den til en sandhed om evnen til at vinde et valg (i USA). Noget tyder på at de har ret: Vi ser netop at Obamas popularitet i dag er hårdt ramt af stor arbejdsløshed og dårlig økonomi, uanset om det er hans skyld eller ej. Det drejer sig om økonomi, fjols.

Til sidst vil jeg fremhæve dette foto som det smukkeste foto. Jeg hentyder med andre ord til hele scenen som sådan og ikke bare skiltenes ordlyd:

Er det ikke dejligt?

Her sidder et formentlig livsklogt og afslappet par – hvilket giver ekstra vægt bag den evige sandhed på det venstre skilt: ”Alt med måde” (underforstået med en vis åbenhed over for ... alt). På det højre skilt kommer så det humoristiske twist af en fortsættelse: ”… endda onani”. Sidstnævnte refererer til tidligere nævnte Christine O'Donnell som siden hun var ung politiker – Gud hjælpe hende – har bekæmpet retten til at onanere. (Så hun ER de facto en heks; jeg har svært ved at komme i tanke om en mere tvingende definition. Men det kræver vel også sin overnaturlige kunnen at kontrollere et sådant forbud.)

En anden demonstrant skriver på sit skilt: I masturbate, and I vote (but not usually at the same time). Et frihedens budskab, kan man sige. Det kan du selv finde.

Jeg har kigget på billeder hos Berlingske og hos TPM.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar