søndag den 13. februar 2011

Hjerneforsker motionerer i grøntsager

Som Frokostbloggen så kvikt bemærker det på Twitter, har den skandaleramte hjerneforsker Milena Penkowa tilsyneladende – ifølge Ritzau – fået overskud til at motionere i grøntsager.

Politiken skriver den 4. februar 2011:

Det danske sprog er let at snuble i, men vi har jo altså jokke og så jogge; og det betyder ikke det samme selv om det lyder fuldstændig ens.

3 kommentarer:

  1. Det ER altså ret snoppet af dig, sådan bare at moppe allesammen!

    ;)

    Jeg synes i øvrigt at du gør et fint stykke arbejde i 'kampen for mere sproglig præcision'

    Hvorfor ikke tage fat i politik? Altså ud fra en ren sproglig vinkel - ingen politisk stillingtagen?

    Kan godt forstå hvis du ikke vil skydes politik i skoene, men det kunne være rart at også folkevalgte fik et hak i tuden når de ikke kan trykke sig ordentligt ud i det danske sprog!

    Derudover: Thumbs up!

    SvarSlet
  2. Tak!

    Jo, man kunne godt gå mere til politikerne. Bare den seneste uge har jeg haft to tanker / iagttagelser:

    1) Lene Espersen der i en eller anden nyhedsudsendelse sagde følgende: "49 procent, altså godt halvdelen". Uh-ha, og så i hendes alder! Men jeg havde travlt, og syntes måske også det var en lidt slidt sport at kritisere hende. Desuden er en altså-tilføjelse jo en venlig (ofte improviseret) forklaring – som hun så kiksede totalt – og ikke det ben hendes argumentation stod på, og da synes jeg ordfnidder-kritik kan blive lidt for småt. Jeg vil hellere kritisere sprogfejl hvis de ligger i det forberedte budskab (eller manglende korrektur), for vi klokker alle i det "in situ". Men jeg er stadig lidt rystet over at hun ikke har styr på "knap" og "godt".

    2) Tanken om at få en statsminister der ikke kan udtrykke sig på dansk: Kristian Jensen er vist kronprins hos Venstre, men snøvler mange stavelser og speeder så hurtigt hen over de snøvlede stavelser at man skal have mere end spidse ører for at følge med, medmindre samhængen er totalt redundant (det er den så også ofte – især for de politiske opponenter der skal diskutere med ham). Men kan vi have en statsminister der ikke kan – eller virker ligeglad med – at tale et godt (eller bare forståeligt) dansk? Jeg mener det ville være umådelig kikset, småskadeligt og kulturrelt selvpinerisk for danskerne.

    SvarSlet
  3. Og så svaret på spørgsmålet. Vil jeg tage flere eksempler på politikeres fejl? Ja, men i princippet har jeg ikke på noget tidspunkt ikke villet det. Det er bare oftere i det talte sprog jeg ser politikeres fejl, og her er jeg generelt lidt mere venlig end over for et DR-banner med stavefejl eller en stor reklame med ordfragmenteringer. Derudover har det måske også været tilfældigt at jeg ikke er stødt på noget der lige lå til min skrivekløes højreben – for nu at lave en metaforsammenblanding af Brian Mikkelsenske dimensioner.

    Med hensyn til kritik af samtaleniveauet og sprogspin i politiske debatter, som jeg synes er nok så interessant, så kræver det større analyser end der lige er overskud til i hverdagen. Men den dag jeg bliver træt at drive folkeoplysning om retskrivning på ad/af-niveau, eller bare mener at det hele er skrevet, er det ikke utænkeligt at jeg justerer frekvensen ned og længden op – statistisk, for det skal stadig være en uforudsigelig blanding, synes jeg.

    SvarSlet