tirsdag den 5. april 2011

Små sprækker

Det giver anledning til alt andet end mild undren at en avis som Information – der betjener et segment som til enhver tid ville fare i flint over den mindste lille fims af endog bare mulig racisme, sexisme m.v. – kan få sig selv til at ledsage denne rubrik med dette billede.

For det er jo ikke os der bemærker det, som tvinger tanken om små tissekoner frem, hertil er afstanden mellem overskriftens "små sprækker" og billedets "små piger" simpelthen for kort. Det ER afsenderen, altså Information, der tænker på en måde som vel kun lavmålskomikere som Uffe Holm eller en anløben pædofil vil finde relevant. Og tankegangens forsætlighed bliver ikke mindre tydelig af at man med omhu har valgt et billede hvor de to forreste småpiger laver en åbnende bevægelse med benene.

Den dobbelttydige komik i billedvalget er en rendyrket hyldest til pædofil lyst, hvilket er særartet og slemt nok i sig selv.

Men tarveligheden har mindst et lag mere: Med et overfrigjort og kynisk vestligt syn på humor (og snart også et absolut blasert forhold til sex) tildeler man de stakkels nordkoreanere, piger såvel som voksne omkring denne skoleopvisning, en pusselanke-tankegang som de sandsynligt slet ikke har selv om skørterne er nok så korte. (Det er jo reelt en slags gymnastikopvisning hvor man har givet tøjet et flot æstetisk snit; altså en slags uniform man kan røre sig i.) Vi har at gøre med et – som der blev sagt i gårsdagens historiske dokumentarprogram om Nordkorea på DR2 – "velindoktrineret" (gennemført, perfekt indoktrineret) folk hvis tankegang ved en sådan skoleopvisning vi ikke begriber, og hvis ulykke vi burde have så megen respekt for at vi ikke kaster en klæbende tjære af tarvelig ironi efter dets repræsentanter på dette billede.

Pigerne på billedet er jo allerede under ét overgreb, nemlig hjernevasken til at blive trofaste Kim Jong Il-fans og til troen på at de er i den bedste af alle verdener, beskyttet fra en diabolsk omverden. Information kører dem så også lige igennem et verbalt seksuelt overgreb, og det ER et nyt og ekstra overgreb fordi tissekone-antydningen ikke står i nogen som helst forbindelse med det egentlige overgreb eller med hvad der for dem foregår på billedet, hvorfor morsomheden naturligvis ikke har nogen satirisk hjemmel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar