mandag den 23. juli 2012

Den danske model

Det var en af de mere geniale forsider Information smed på gaden mandag den 2. juli. Nu kan du jo selv lige tænke lidt over hvorfor, inden jeg pinder det ud for dig nedenunder.

Det handler om at danskerne drikker for meget, og alene i valget af overskrift ser jeg to ironiske henvisninger. Den ene består i at udtrykket ”den danske model” normalt bruges om noget positivt, fx de normalt vellykkede trepartsforhandlinger, eller måske om aspekter af den innovation Danmark gerne skulle leve af i fremtiden. Og i en tid hvor overenskomstforhandlinger bryder sammen, og hvor i hvert fald regeringen ikke er i stand til at formulere den nationale vision de muligvis har, er det en særlig stærk sarkasme så at lade udtrykket overgå til et felt hvorpå Danmark er en vinder: Druk! … Jeg er ikke sikker på at Information selv vil gå så langt, men i hvert fald vækker denne reference alle disse tanker i mig – også fordi Information almindeligvis kerer sig om de positive former for danske samfundsmodeller.

Titlens anden ironiske henvisning består naturligvis i at model kan forstås ironiserende i forhold til den klassiske fotomodel, som jo oftest blot kaldes ”model”. Den ironiske danske model er så ham med den kuglerunde ølvom set i haver og på strande næsten lige så tit som den underskønne binikimodel. Det siger sig selv, men er kun et sjovt biprodukt her.

Derudover er der det grafiske, og her stikkes kniven endeligt ind: Ikke nok med at O og D er de eneste to bogstaver i MODEL som kan fyldes op med øl; ”OD” udgør også det gængse slangudtryk for overdosis. Danmark OD’er simpelthen – fuldstændig i overensstemmelse med den bagvedliggende artikels budskab.

Fremragende!

Hvad kan man så lære? Tja, man kan ikke lære at være genial, og man kan heller ikke lave systemer for blinde høners overraskende fund af korn. Men måske er der alligevel noget man kan lære, nemlig at det geniale sprog ofte ligger i afsøgningen af det almindelige ordvalg frem for det spektakulære. Og så kan man i øvrigt lære at tilsyneladende perifere beskæftigelser, som for eksempel den kedsommelige leg med at udfylde de hule bogstaver i et ord, måske viser sig at være en alt andet end forgæves træning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar