søndag den 18. juli 2010

Forvirret i sommervarmen

Sommervarmen kan give de mærkeligste fejlskrivninger. Det har jeg noteret hos mig selv, som da jeg forleden i én og samme mail klumrede mig frem til ”på vejne af” og ”mere en”. Og det er jo ikke fordi jeg ikke ved at det staves ”på vegne af” eller ”mere end”; det er bare lige som når fingrene skriver ”får” i stedet for ”for” eller for 117. gang insisterer på at ordet ”sakl” er synonym med ”skal”.

Mens det sidste kan defineres som det jeg kalder tastatursnubleri, kan de første eksempler vel defineres som ”regression til lydskrift” og dermed som et fravær af tanke på hvad det enkelte ord betyder.

Som retskrivningsperfektionist på den høje hest er det ganske uhyggeligt at opleve denne regression hos sig selv, oven i købet når man ikke engang fanger fejlene i den obligatoriske gennemlæsning før man trykker på send. Det er jo simpelthen pinligt. Men hermed er indrømmelsen givet: Det sker for selv den allerallerallerbedste – i hvert fald i sommervarmen.

Ud over regression til lydskrift er der en beslægtet fejl som kan ramme én når sveden løber ned ad næsefløjene som smeltevandskilder fra en bjergskråning i april, nemlig brugen af et helt forkert ord. Det er ikke noget jeg selv dyrker så meget at jeg lige kan komme på eksempler, men så er det jo rart at man kan pege på andre:

(Ja, jeg er harmdirrende hovedrystende over at ”jobcrawler” og ”sagen” ikke hænger sammen, men nu drejer dette indlæg sig altså om noget andet.)

Noget af det der er sjovt ved skrivefejl, er den freudianske åbning: Konkurrenceforvirrende politik? Der skulle jo nok have stået konkurrenceforvridende, men måske har skribenten inderst inde været forvirret – eller har måske, som nærmere indviet i sagen, tænkt på at Støjberg har ønsket at skabe forvirring, hvilket er en interessant konspiratorisk tanke, set udefra.

Det er nu ikke nogen imponerende retskrivnings- og tegnsætningssikkerhed der er lagt for dagen i dette stykke publicerede tekst fra en afsender der ønsker at fremstå kompetent, og det faktum tager selvfølgelig noget af glansen ved fejlen. Men for sjuskedorter, dosmere og dårer såvel som for os andre:

Var dig for temperaturer over 27 grader! Lige pludselig skriver fingrene uden noget mentalt opsyn, og du aner ikke hvad du sender af sted.

2 kommentarer:

  1. Nu er Inger Støjberg jo en ret forvirret eh skabning, det må være det der har influeret Kåre D.

    SvarSlet
  2. Nu vil jeg helst undgå at være partipolitisk eller politisk mudderkastende, men fra en umiddelbar faglig betragtning er jeg ikke utilbøjelig til at give dig ret.

    SvarSlet