søndag den 22. august 2010

Kriminel matematik

Det er et meget ejendommeligt regnestykke der bliver fremlagt her.

For det første ville jeg – hvis jeg havde en gammel hat – æde denne på at de 99/199 kr. er prisen per måned. Et prisniveau som er forventeligt, og som også understreges ved et kig på foretagendets hjemmeside hvor det under ”ofte stillede spørgsmål” fremgår at den normale pris for betalingsmedlemskab er 279 kr. for én måned. Hvorfor tilbuddet så ikke er sat i forhold til de 279 kr., men kun de 199 kr., kan undre – den eneste forklaring jeg kan komme i tanke om, er at man har misset dette reelle salgsargument fordi man har så travlt med at manipulere.

Nå, men trods min ikke eksisterende gamle hat står der altså udtrykkeligt i annoncen at man kan få 3 måneders medlemskab for de 99 kr. De regner vel med at kunne undskylde sig med at have glemt at skrive ”pr. måned”.

Men endnu mere interessant skal det blive: På den grønne klik-knap står der minsandten at man ved at benytte tilbuddet – sådan må sammenhængen forstås – sparer intet mindre end 1.200 kr.! Ja, de tænker vel nok 100 kr. per måned i et år, men hvordan man opnår et års besparelse i et tilbud der kun løber i 3 måneder, fremgår ikke. Jeg gætter forsigtigt på at det er umuligt. Men de implicerer en opfattelse hos modtageren af at tilbuddet – som modtageren har regnet ud er en månedspris – kan køre et helt år. Dette står imidlertid ingen steder, og intet medlem vil formentlig nogensinde se en besparelse på 1.200 kr., men det er den implikatur modtageren er nødt til at foretage for at de 1.200 kr. giver mening. (Læs om implikaturer i denne bog.)

Man siger at man kan manipulere med tal og statistik ved at fremhæve visse tal frem for andre og ved at skære en udvikling ud af det tidsrum som får den til at se mest fordelagtig ud. Vi ser det ofte, og det er spin og manipulerende lyssætning af sandheden.

Men denne annonce for Parship er et niveau værre. Jeg vil kategorisere den som regulær løgn. Sandsynligvis har Parship sikret sig at man, når først man er trukket ind i Premiummedlemskabsproceduren, præsenteres for de korrekte formuleringer, hhv. ”99 kr. pr. måned i 3 måneder” og ”svarende til 1.200 om året”. Hvis de end ikke har dét, kan man som medlem fastholde hvad man er blevet hhv. lovet og vinket om i annoncen, nemlig 99 kr. I ALT for 3 måneder og maksimalt 12x 99 kr. for et år. Men det er jo nok en kamp de færreste gider kæmpe eller har været opmærksomme på at indsamle oplysninger til.

De kommunikations- og reklamefolk der er inde over denne annonce, bedriver i mine øjne organiseret kriminel virksomhed.

PS: Kl. 18.44: Jeg har netop sendt en henvendelsesformular til Forbrugerombudsmanden.

1 kommentar:

  1. Jamen Martin dog - hvordan kan du være så sur på de søde mennesker, som er så venlige at give dig et specialtilbud "kun til dig" (underforstået 'ikke til andre')?

    SvarSlet