onsdag den 31. juli 2013

Putin ikke stor men stor


Jeg skaffer dig foie gras og champagne, min ven – hm? Og du skal også have mine nøgenfilm, Vladimir, så du kan se at jeg i 70’erne var veltrænet som dig. Kan du lide nøgne mennesker, min ven?


Berlingske 6. januar 2013. Jep, den er et halvt år gammel, men den havde hengemt sig i arkivet.

Ja, hvad er det nu det hedder?

Det var ingen andre end …

Nej, for hvem skulle det være? Det kunne jo være hvem som helst – sådan set alle – man sigter til, og så kunne man lige så godt bare skrive ”Det var Ruslands præsident, Vladimir Putin, …”.

Det var ingen mindre end …
Det var ingen ringere end …

Ja, det er sådan det hedder, og det er jo for at fremhæve hvor ærværdig, interessant, magtfuld eller kendt en person der er tale om. For eksempel: ”Det var ingen ringere end spindoktor Michael Kristiansen der havde kørt sin Mercedes i havnen.” Eller: ”The Osbournes er en reality-tv-serie med ingen ringere end The Prince of Darkness, Ozzy Osbourne, som omdrejningspunkt.” Eller: ”Det var ingen ringere end ungmøens far der åbnede døren netop som jeg havde fået talt kludene af hende.” Eller: ”I Frederik 8.s Palæ er den ene væg i taffelsalens forgemak udsmykket af ingen ringere end John Kørner.”

Hvis man ikke ønsker således at løfte personen op, skal man ikke bruge denne sætningskonstruktion. Så kan man for den sags skyld lige så godt bare skrive: ”Ikke uventet valgte russernes korrupte tv-zar og magtsyge gasmester, Vladimir Putin, at udnytte den skatteomsuste og forvirrede rigmand Gerard Depardieus udfald mod det franske velfærdssamfund ved i lørdags at byde ham velkommen til et Rusland hvor de rige kan få lov at beholde deres flæsk. Putin overrakte som en formel og symbolsk gestus Depardieu et russisk pas, hvorefter de to stenrige herrer nød en stor middag – lige i Obelix’ uskyldsgrådige ånd – med udsigt til Det Sorte Hav.”


Skål!


Ja, ak og ve.

5 kommentarer:

 1. Skribenten har vel tænkt på den faste vending: "ingen anden end" som vel snarere har til hensigt at trække spændingen end at ophøje.

  SvarSlet
 2. Hm, kan du give mig et eksempel på denne faste vending i velfungerende funktion? For mig ser den umiddelbart lidt meningsløs ud. Hvis man fx præsenterer nogen mundtligt som "ingen anden end", vil fraværet af den ophøjende formulering "ingen ringere end" jo være forstemmende mærkbar. Og på skrift er der ingen grund til at trække tiden uden at tilføre stemning eller nuancer, hvilket formuleringen ikke gør. Så jeg har svært ved at se meningen. Jo, måske hvis man har en gruppe af "usual suspects" og man vil understrege at det kun er én af dem der ene og alene har gjort et eller andet. Altså understrege at der ikke er støtter eller hjælpere. Det er vel der vi er henne hvis den formulering skal give mening. Men det lader ikke til at være det der er tænkt på i Putin-eksemplet.

  SvarSlet
 3. Hej Martin

  I DDO står den faktisk som synonym til "ingen ringere end". Se her:

  http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=ingen+anden+end&search=Søg

  Men jeg er helt enig i din analyse (som vanligt).

  Anne ;o)

  SvarSlet
 4. Tja, så kan man i hvert fald sige at journalisten ikke har begået en formel uhensigtsmæssighed. Men jeg fastholder kritikken af sprogbrugen uanset hvad DDO er kommet til at blåstemple. Vi må også erkende at der findes gængse vendinger i dansk som er det rene vrøvl, og som man derfor med fordel kan tage op til overvejelse. Og det er hermed gjort.

  SvarSlet
 5. Super gode eksempler - Tak :-)

  SvarSlet