fredag den 23. oktober 2009

Uh, det svære komma

Dette banner ligger på DR.dk i disse dage, og det er ømt, ømt, ømt rent kommamæssigt. For det første minder det mig om at journaliststanden, trods dens bevidstløse præference for traditionelt grammatisk komma, plejer at snyde i overskrifter og undlade det startkomma som vi andre i århundreder har ønsket tilbage ad Pommern til, men da selvfølgelig som et generelt valg og ikke som en inkonsekvent, æstetisk humbug i overskrifter.

Denne snyd gør banneret sig ikke skyldig i, og det er fint, for så er det ikke kommahyklerisk som så mange andre avisoverskrifter. Men kommaet er placeret forkert, nemlig som et såkaldt idiotkomma.

Nu kan man sige meget om at idiotkommaer ikke er så idiotiske endda, og at navnet kun er skabt med omvendt proportionalitet i forhold til hvor rationel fejlen er. For hvis kommaet skal stå foran ”der” i sætningen: ”Test de kandidater, der mener det samme som dig”, hvorfor skal det så ikke stå foran ”der” i sætningen ”Test hvilke kandidater der mener det samme som dig”? Jo, det er jo fordi en bestemmende relativsætning desværre godt kan skilles fra den kerne den kvalificerer, mens man med det konjunktionslignende hv-ord har en undskyldning for at rykke kommaet op foran hv-ordet, og så er der-ledsætningen ikke en bestemmende relativsætning, men blot en del af en såkaldt spørgende ledsætning ”hvilke kandidater der …” med ”hvilke kandidater” som konjunktionalled. Det er grammatiske formalia der skal gå op, og det har intet at gøre med den prosodi og indholdslogik som ellers burde kendetegne tegnsætning.

Men sådan er reglerne for det kommasystem som journaliststanden har valgt at vogte med begrundelser som ”det er det jeg kan” og ”det er logisk”. Vi andre der bekender os til fornuftig kommatering, behøver ikke at ødelægge sådanne sætninger med komma, og vi har i øvrigt slet ikke problemer med placering af kommaer. Problemet med de af startkommaerne som nyt komma ønsker sendt retur til Tyskland, er jo at de indleder ledsætninger hvis startpunkt er komplekst, og hvis indhold betydningsmæssigt indvirker på det der står foran dem, hvorfor det er semantisk ulogisk at hugge dem af med komma.

Der er således to kommafejl i banneret. Der mangler et komma efter ”Test”, og der er et forkert komma efter ”kandidater”. Den rigtige kommatering ved grammatisk komma er:

Test, hvilke kandidater der mener det samme som dig.

1 kommentar:

  1. Øv, ja. Det værste er jo at den rigtige kommatering giver en virkelig uæstetisk sætning - når man bruger det grammatiske komma.

    SvarSlet