mandag den 27. juni 2011

Lange ører

Der er ingen grund til at rive sig selv i håret hvis man i stedet kan hive rette vedkommende i ørerne. Så mens jeg og min blog venter på at undertegnede har tid til at skrive om noget jeg substantielt set ikke har skrevet om før, vil jeg lige hive DR's nyhedsvært Morten Schnell-Lauritzen i ørerne. Han er så dygtig i øvrigt at han godt kan tåle en løftet pegefinger.

I Update i lørdags (25. juni 2011) meldte han sig ind i klubben af nyere DR-journalister som jeg har iagttaget ikke kan bøje tillægsord op ad navneord i bestemt form. Han sagde:

"Nu har Dansk Folkepartis ungdom fået nok af den ophedet grænsedebat."

Den ophedet grænsedebat svarer sådan set til at sige "den rød sofa", "min dejlig skat" eller "instruktørens skør ide". Et tillægsord knyttet til et navneord i bestemt form skal så at sige bøje med og have et "e" på hvis ikke tillægsordet ender på "e" i forvejen – altså: "den røde sofa", "min dejlige skat" og "instruktørens skøre ide".

Det er ret elementært. Og lige så elementært er det at man klart kan høre at det ikke bliver sagt her. Det hører ikke til den slags endelser man kan skære væk i udtalen; nok kan man sige endelsen utydeligt, men man vil altid angive forskellen på fx "ophedet" og "ophedede" på en hørlig måde med antallet af små "ed"-bump – i hvert fald inden for det niveau for tydelighed som er normalt på rigsdansk nyheds-tv. Derfor konkluderer jeg ret sikkert at det ikke er udtalesjusk, men en grammatisk fejl. En fejl som griber mere og mere om sig. Første gang jeg bed mærke i den, var da en voice-over på et DR2 Deadline-indslag for omtrent 1½ år siden talte om "den amerikansk ledet [et eller andet]".

Jeg har tidligere været inde på det i indlægget Deadline har brug for en udtalepædagog.

2 kommentarer:

 1. En stadig hyppigere forekommende fejl, som du også er inde på.
  I min Superbrugs står der 'Slagterens hjemmelavet' som overskrift over delikatesseafdelingen. Jeg har påpeget fejlen, men der er ikke rigtig sket noget...

  SvarSlet
 2. Kære Ellen

  Tag dog en rød sprittusch med næste gang og ret fejlen for dem: et stort rødt kryds over "t" og et tilføjet "de" i stedet. Ja, det er grænseoverskridende og sproglig selvtægt, men det er det også at du siger det til dem. Ved at rette det vil du have den optimale følelse i kroppen: 1) fejlen er rettet, 2) du har leveret en konstruktiv protest, og 3) de vil helt sikkert se det.

  Jeg vil gerne understrege MEGET tydeligt at dette ikke er en opfordring til at mobbe eller rette på små indvandrer-grønthandlere, små forretningsdrivende med staveproblemer eller i det hele taget små virksomheder hvis skrivekompetencer ikke kan forventes at være det centrale. Men her har du påtalt det og derved advaret, og det er også en større forretningskæde. Så hvorfor ikke peppe tingene lidt op?!

  Sure sprogrygtere der sidder i deres sikre skind og kritiserer andre, som måske er gode til helt andre ting, gider vi ikke. Vær konstruktiv og gør dig selv en lille smule skyldig ved at tegne på deres skilte. Det giver en god følelse, kan jeg love dig, og du vil smile resten af dagen og acceptere andres "skyld" og fejl. Tag pennen med næste gang. Du må meget gerne skrive her i sporet hvordan det gik.

  SvarSlet