mandag den 17. august 2009

Brevkassen: apostroffer og ejefald

Spørgsmål

Hej Martin

Skal der apostrof eller s når man skal lave ejefald på et navn der slutter med z? Med andre ord: Hedder det Hatch & Schultz' model eller Hatch & Schultzs model? Går i hvert fald ikke ud fra det hedder Hatch & Schultz's model ...

Svar

Hej Louise

Reglen er lydlig. Så det med at en apostrof erstatter s’et, gælder alt hvad der i forvejen slutter på noget der lyder som s. Derfor er dit første forslag – Hatch & Schultz’ – det rigtige. Et andet eksempel kunne være ”Karl Marx’ forfatterskab”, ”sex’ betydning for social tolerance” eller ”Schweiz’ rolle i Anden Verdenskrig”.

Håndbog i Nudansk fremstiller det noget firkantet som ord der slutter på s, x eller z, så det er tænkeligt det svar du også kan støde på hos Dansk Sprognævn, alt efter hvilken medarbejder der sidder ved spørgetelefonen. Men den eneste komplette måde at fremstille reglen på er at tale om lyden ”s” – dét er så at sige reglens logiske essens. Hvis man forestiller sig at det hed ”Schultz & Hatch”, ville jeg således også mene at det ligger inden for reglen, også selv om ch-lyden er lidt anderledes.

Som du også bemærker, er det et enten-eller. Det er forkert at skrive Børge’s Autohandel med både apostrof og s. Også engelske ord skal i en dansk tekst ejefaldsbøjes på dansk og dermed uden apostrof, fx House of Communications pressemeddelelse. 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar