tirsdag den 29. september 2009

Den kun lidt bærbare

Betyder det så at den kun er lidt bærbar?

En minibærbar computer må betyde at vi taler om en computer som i minimal grad er bærbar, og det giver selvfølgelig ikke mening, eftersom den minibærbare jo er langt mere bærbar end den almindeligt bærbare.

Det pudsige er at det sådan set er det præciserende ”computer” der gør udtrykket entydigt forkert. For havde der blot stået ”minibærbar”, var den lige akkurat – og med lidt god vilje – gået an. Når ”bærbar” står alene, betyder det jo ”bærbar computer”, og i den forstand kan ”bærbar” efterhånden godt opfattes som et nyt navneord synonymt med en bestemt slags computer. Det er dog almindeligt at adjektiver står som stedfortrædere for adjektiv+navneord, fx ”den gående”, ”den indviede” osv., men jeg vil nu hævde at disse kognitivt ikke opfattes som navneord, snarere som det oprindelige udsagnsords bevægelseskvalitet (at gå, at være indviet)og som netop ufuldstændige stedfortrædere. Derimod vil jeg påstå at ”bærbar” i højere grad opfattes som en ting snarere end som en egenskab. Så bærbar kan halvt om halvt opfattes som et navneord. Halvt, fordi vi jo ikke bøjer ”en bærbar – bærbaren – bærbarene” og sikkert aldrig kommer til det.

Bevarer man derimod det fulde udtryk ”bærbar computer”, er bærbar kun et adjektiv der siger noget om computerens egenskab, ligesom adjektiverne ”sort” eller ”dyr” kan sige noget om computerens egenskab. I bærbar computers tilfælde har kombinationen af adjektiv og navneord udviklet sig til en fast typebestemmelse, ligesom fx ”uagtsomt manddrab” eller ”blå mandag”, men det bliver hverken ”uagtsomt”, ”blå” eller ”bærbar” mindre adjektiv af.

Man kan jo godt have forstavelser på adjektiver – som i fx ”neongrøn”, ”megastor” – der typebestemmer eller forstærker adjektivet i en bestemt retning. Således må adjektivet ”minibærbar” altså have en betydning der går imod den egentlige hensigt, idet forstavelsens (”mini”) bestemmelse af adjektivstammen (bærbar) logisk set må betyde noget i retning af mindre bærbar (ikke at forveksle med ”mindre, bærbar” med komma imellem).

Anderledes hvis ”bærbar” ikke er et adjektiv, men et navneord. Men det kræver som minimum at der ikke står navneordet ”computer” bagefter.

Jeg kan godt se problemet i at man ødelægger den faste betegnelse ”bærbar computer” ved at putte et mini ind så det bliver ”bærbar minicomputer”, men det kan man nok overkomme, og det er faktisk det sprogligt rigtige.

Man kunne også bare sige en ”formindsket bærbar computer”, hvilket nok ikke har nogen gang på jorden fordi det er for tungt i rumpetten. Man kunne jo også arbejde på en smart løsning: ”superbærbar computer”; så må den jo være særligt bærbar og ikke i mindre grad bærbar. Det er ganske vist mindre klart, men det lyder smart, og det er sprogligt korrekt.

Jeg vil nu alligevel nok stemme for ”bærbar minicomputer”.

2 kommentarer:

  1. En lille kommentar til bærbar som navneord: Der er faktisk en hel del der siger "bærbaren", så jeg føler mig ikke helt sikker på at det ikke bliver et rigtigt navneord en dag :-/

    SvarSlet
  2. Interessant. Så havde jeg sgu mere ret end jeg selv var klar over.

    SvarSlet