mandag den 9. november 2009

DR-valgbanner, episode 3

Der er nok nogle der ikke læser min blog, hrmpf .-) Det ville ellers være fint hvis DR’s sprogkonsulent, Martin Kristiansen, fik øjnene op for min påpegning af manglende kommateringsevne hos dem der skriver disse bannere, og om ikke andet påpegning af udeblivende korrektur.

Det er jo ved at udvikle sig til en regulær farce. DR KAN bare ikke lade være med at lave adskillige kommafejl i disse bannere. Fejl som ikke bare er fejl, men som giver en absurd tegnsætning i forhold til indholdet. Bannere er ellers, som jeg nævnte i mit seneste indlæg om sagen, jo en genre beregnet på gentagen læsning over længere tid – et banner er et vejskilt – så det er altså særlig absurd at man udviser så ringe tegnsætningsevne og/eller korrekturvilje her.

Kommakommunikations læsere kan jo efterhånden godt se hvilke fejl der er her, men jeg skal da gerne gennemgå det for DR’s skyld.

1: Kommaet foran ”som” er – ligegyldigt hvor desperat overflødigt indsat dette ”som” er – et såkaldt idiotkomma som ikke skal være der. Kommaet skulle have stået foran ”hvilken”. ”Test” er en imperativ (bydemåde) og danner både udsagnsled og (fraværende) grundled.

2: Der mangler et komma efter ”mærkesager”. Ganske vist erstatter ”og” normalt sidste komma i en opremsning, men jo ikke når der er tale om ledsætninger eller sætninger overhovedet. Det ved en journalist godt.

Når nu vi har fat i banneret, bør jeg også nævne uhensigtsmæssigheden i at ”deres” henviser til ”hvilken kandidat”. Man kunne lige have ændret det til ”hvilke kandidater”; så havde det fungeret.

Kære DR. Hvis I sætter grafikere eller praktikanter fra 9. klasse til at skrive disse bannere, så bør I så meget desto mere underkaste dem korrektur før i publicerer. Men I bør under alle omstændigheder gøre det fordi bannere er vejviser-tekster som skal læses mange gange.

Korrekt kommatering efter traditionelt grammatisk komma:
Test, hvilken kandidat som du er mest enig med, læs om deres mærkesager, og se hele listen over kandidater, der stiller op i din kommune eller region.

Korrekt kommatering efter Sprognævnets anbefaling (nyt komma):
Test hvilken kandidat som du er mest enig med, læs om deres mærkesager, og se hele listen over kandidater der stiller op i din kommune eller region.

Se også:
Mere banner-kritik
Uh, det svære komma

Ingen kommentarer:

Send en kommentar