onsdag den 4. december 2013

Exitmåling

I dag er det 40-årsdagen for det historiske jordskredsvalg den 4. december 1973 som gav de store, etablerede partier en syngende lussing, mens tre nye partier – Kristeligt Folkeparti, Centrum-Demokraterne og Fremskridtspartiet – sparkede døren op med hhv. 7, 14 og 28 mandater.


DR-vært Ole Andreasen gør en foreløbig stilling op.

I den anledning kan vi jo tage fat i en lille grim vederstyggelighed som gjorde sig særligt bemærket på valgaftenen her små 40 år senere ved det netop overståede kommunalvalg: ”exit poll”, eller som jeg (og få andre) insisterer på at skrive det hvis niddingen mokker sig ind på dansk grund: ”exit-poll”.

Men bindestregen formilder mig kun grammatisk, og ordet skal alligevel dø.

Den mest gangbare afløser er ”exitmåling”. Nogle vil måske foretrække at kalde det en ”exitprognose”, hvilket er i orden hvis vi taler om den vægtede bearbejdning af den rå måling, men jeg synes sådan set at ”exitmåling” er fint nok, og at den foretrukne præcisering af en bearbejdet måling i givet fald må være ”prognose ud fra [den og den] exitmåling”.

Man kunne i princippet godt forestille sig at skille sig af med ”exit” og gøre fordanskningen fuldtonet: ”udgangsmåling”. Imidlertid tror jeg at sidstnævnte associerer for meget til noget med at tælle fanger på udgang, så det er ikke lige tiden til det, og jeg holder mig derfor til ”exitmåling”.

Det vigtigste er at vi bliver fri for ”poll”. I min gode, og efterhånden ældgamle, røde engelsk-ordbog har ”poll” i øvrigt følgende betydningsspektrum som det øverst anførte: ”poppedreng” og slang for ”luder”. (Førstnævnte er selvsagt slang for papegøje.)

Apropos målinger er ”survey” jo endnu en slange i paradiset. Det betyder systematisk ind- eller opsamling af data, og mere præcist kunne man også kalde det nivelleret opsamling af data, eftersom dataene skal være sammenlignelige. Men ”survey” bliver ofte brugt delvis fejlagtigt om meningsmålinger. Hertil er der kun at sige: Brug så vidt muligt et af ordene i kontinuummet ”meningsmåling”, ”spørgeundersøgelse” eller ”dataindsamling” alt efter hvad der er mest retvisende – 2’eren, ”spørgeundersøgelse”, kan sagtens dække betydningen dataindsamling via spørgsmål. Og lad så bare nørderne bruge ”survey”, for det er svært at finde et konkurrencedygtigt dansk ord der dækker hele begrebet.

Exitmåling: Hvad synes du?

_

Ingen kommentarer:

Send en kommentar